Πριν εξηγήσουμε τί είναι η αντίστροφη όσμωση νερού, πρέπει να εξηγήσουμε τί είναι η όσμωση (ή ώσμωση).
Πριν εξηγήσουμε τί είναι η αντίστροφη όσμωση νερού, πρέπει να εξηγήσουμε τί είναι η όσμωση (ή ώσμωση).
Με λίγα λόγια, όσμωση ονομάζουμε το φαινόμενο διέλευσης μορίων διαλύτη (πχ νερού), μέσω ημιπερατής μεμβράνης, από τον διαλύτη στο διάλυμα ή από ένα διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης (αραιότερο) προς το ένα διάλυμα μεγαλύτερης συγκέντρωσης (πυκνότερο). Ημιπερατή μεμβράνη (ή μεμβράνη όσμωσης) είναι μία μεμβράνη που επιτρέπει να περνούν μόρια του διαλύτη (πχ νερού) μέσα από τους πόρους της και δεν επιτρέπει στα μόρια της διαλυμένης ουσίας να την διαπερνούν.
Οι ημιπερατές μεμβράνες μπορεί να είναι φυσικές (πχ κυταρρική μεμβράνη) ή και συνθετικές (πχ σελοφάν). Τέτοιες μεμβράνες διαθέτουν όλα τα οικιακά φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης.
Για να εξηγήσουμε καλύτερα το φαινόμενο της όσμωσης θα χρειαστούμε τη βοήθεια της παρακάτω εικόνας, όπου διακρίνονται δύο περιπτώσεις διαλυμάτων που χωρίζονται με ημιπερατή μεμβράνη.
Ας υποθέσουμε ότι το διάλυμα (γαλάζιο χρώμα στην εικόνα) είναι ζάχαρη κι έχει συγκέντρωση C (μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη είναι διαλυμένη σε καθαρό διαλύτη, δηλαδή νερό).
Στην αριστερή πλευρά (Πλευρά Α) έχουμε καθαρό διαλύτη (νερό) με καθαρή συγκέντρωση σε διαλυμένη ουσία C=0.
Θυμηθείτε ότι οι μεμβράνες επιτρέπουν μόνο σε μόρια του διαλύτη να την διαπεράσουν, άρα μόνο καθαρό νερό μπορεί να διαπεράσει την μεμβράνη. Στην αρχή, το νερό τρέχει πιο γρήγορα από αριστερά προς τα δεξιά, παρά από δεξιά προς τα αριστερά.
Μετά από λίγο όμως, οι συγκεντρώσεις θα εξισωθούν, δηλαδή το νερό που πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά θα τρέχει με την ίδια ταχύτητα με το νερό που πηγαίνει από δεξιά προς τα αριστερά.
Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται όσμωση.
Ας δούμε τώρα τί είναι η αντίστροφη όσμωση.
Αν στην δεξιά πλευρά (Πλευρά Β) της παραπάνω εικόνας ασκήσουμε εξωτερική πίεση μεγαλύτερη από την ωσμωτική πίεση του διαλύματος (δηλ. Pεξ > Π), τότε το φαινόμενο αντιστρέφεται και μόρια διαλύτη θα εξέρχονται από το διάλυμα προς τον καθαρό διαλύτη (ή από το πυκνότερο προς το αραιότερο διάλυμα, δηλαδή από δεξιά προς τα αριστερά). Αυτή είναι η αντίστροφη όσμωση.
Στην ουσία δηλαδή, πιέζουμε το βρώμικο νερό να περάσει μέσα από την μεμβράνη της αντίστροφης όσμωσης. Επειδή όμως, μόνο καθαρό νερό μπορεί να διαπεράσει την μεμβράνη, το υπόλοιπο νερό πετιέται στην αποχέτευση της κουζίνας κι εμείς πίνουμε μόνο το καθαρό νερό που διαπέρασεi την μεμβράνη.
Μέχρι τώρα η αντίστροφη όσμωση αποτελεί την καλύτερη τεχνολογία για την φίλτρανση του νερού και για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερό ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυνδρία. Αρκετά νησιά στον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία ώστε να υδροδοτούν τους πολίτες.
Στην εικόνα εξηγούμε πώς δουλεύει η αντίστροφη όσμωση για να αφαλατώσει το νερό.
Πιέζουμε το θαλασσινό νερό (δεξιά) ώστε να περάσει την ημιπερατή μεμβράνη της όσμωσης. Έτσι, μόνο καθαρό νερό διαπεράει την μεμβράνη και πηγαίνει στους πολίτες. Το υπόλοιπο παραμένει στην θάλασσα ή επεξεργάζεται εκ νέου ώστε να εκμεταλευτούν άλλα στοιχεία όπως για παράδειγμα το αλάτι.
Στην Σαουδική Αραβία βρίσκεται η μεγαλύτερη εγκατάσταση αφαλάτωσης στον κόσμο, με την τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης, όπου παράγεται το 50% του νερού που καταναλώνουν οι πολίτες.
Στην Σάντα Μπάρμπαρα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, λειτουργεί εγκατάσταση αντίστροφης όσμωσης από το 1992, που είναι σε θέση να παράγει 30400 m3 πόσιμου νερού τη μέρα. Πιο μικρές συσκευές χρησιμοποιούνται σε πλοία ή ακόμα και σε κάμπινγκ.
Στην Ελλάδα, η αντίστροφη όσμωση αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων κατοικούν μόνιμα σε νησιά, όπου το νερό είναι υφάλμυρο αλλά και όσων παίρνουν νερό μέσω γεώτρησης.
Φυσικά, είναι η καλύτερη επιλογή για νερά όπου το νερό είναι κάκιστης ποιότητας, επικίνδυνο ή μικροβιολογικά μη ασφαλές.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μία αύξηση των πωλήσεων συστημάτων αντίστροφης όσμωσης σε κατοίκους αστικών κέντρων, όπου παραδοσιακά το νερό δεν είναι τόσο κακό αλλά χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.
Η οικιακή αντίστροφη όσμωση λειτουργεί ως εξής: Το νερό περνάει από 3 στάδια φιλτραρίσματος νερού ώστε να αφαιρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα βλαβερά στοιχεία, χλώριο, χώματα, σκουριά κτλ.
Προσπαθούμε να φτάσει στην μεμβράνη της όσμωσης όσο πιο καθαρό νερό γίνεται. Έτσι θα πετιέται λιγότερο νερό στην αποχέτευση.
Αφού περάσει αυτά τα 3 στάδια φιλτραρίσματος το νερό περνάει από την ημιπερατή μεμβράνη της όσμωσης.
Εδώ το βρώμικο νερό πετιέται στην αποχέτευση και το καθαρό νερό αποθηκεύεται στην δεξαμενή ώστε να μπορούμε να το πιούμε.
Μόλις ανοίγουμε τη βρύση, το σύστημα στέλνει νερό από τη δεξαμενή αφού πρώτα το περάσει από ένα φίλτρο βελτίωσης γεύσης.
Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε διάφορα φίλτρα όπως πχ υπεριώδης ακτινοβολία, φίλτρο αλκαλικών, φίλτρο εμπλουτισμού μετάλλων κτλ.
Για ό, τι χρειαστείτε, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2310 383 588. PRIMATO HELLAS - Φίλτρα Νερού, Γρηγορίου Ε' 34, περιοχή Βούλγαρη, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.
Η αντίστροφη ώσμωση νερού (ή και όσμωση) είναι προς το παρόν η καλύτερη τεχνολογία επεξεργασίας του, καθώς παράγει νερό με μηδενική αγωγιμότητα. Αφαιρεί τελείως τα βαρέα μέταλλα, τα νιτρικά, το αρσενικό, τα φυτοφάρμακα, τα άλατα και όλες τις βλαβερές ουσίες. Είναι ό, τι καλύτερο μπορείτε να βάλετε στο σπίτι σας εάν μένετε σε νησί, στη Χαλκιδική ή σε περιοχή με πολύ "δύσκολο" νερό. Τοποθετείται κάτω από τον πάγκο της κουζίνας και διαθέτει ξεχωριστό βρυσάκι μόνο για το φιλτραρισμένο νερό.
Δείτε όλα τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης και τα φίλτρα νερού βρύσης νέας τεχνολογίας.
Φίλτρα νερού Κύπρος - Φίλτρα νερού Αθήνα - Φίλτρα νερού Χαλκιδική
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.