2310 383 588
Θεσσαλονίκη

210 27 55 681
Αθήνα

210 411 6497
Πειραιάς

Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 21:00, Σάββατο 09:00 - 17:00

Ξένες Γλώσσες:

Σπατάλη νερού... Πατήστε φρένο!

27/08/2014
από Γιάννης Μπουζάνας

φρένο στη σπατάλη νερού

Σπατάλη νερού: Όπως έδειξαν και οι τελευταίες μελέτες είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ σε αυτήν. Αυτό, δεν είναι διόλου αξιοθαύμαστο για την χώρα μας. Πόσο μάλλον, αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε στο επίκεντρο όλου του κόσμου λόγω της οικονομικής κρίσης. Αντί, λοιπόν, να κάνουμε πράγματα που θα δυσφημήσουν ακόμη περισσότερα τον ίδιο μας τον τόπο, ας κάνουμε λοιπόν κάτι καλό για αυτόν. Τι λέτε;


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο νερό θα εξοικονομούσαμε αν προσέχαμε όχι πολύ, αλλά λίγο στην ορθολογική χρήση του; Φυσικά και όχι. Γιατί; Γιατί, πολύ απλά όταν κάτι έχουμε σε αφθονία, ποτέ δεν λογαριάζουμε το τι μπορεί να συμβεί μετά. Και τι μπορεί να συμβεί μετά; Δυστυχώς πολλά ανεπανόρθωτα πράγματα.
Λοιπόν, για να έχουμε έλεγε ο σοφός λαός -αλλά τώρα δεν λέει γιατί πλέον μάλλον σοφός δεν είναι, όπως φαίνεται- πρέπει να προσέχουμε. Και στην περίπτωση του νερού, θα προσθέσω ότι πρέπει να προσέχουμε διπλά, αν όχι και τριπλά.



Σύμφωνα με έρευνες, η καθημερινή σπατάλη νερού μέσα σε ένα νοικοκυριό έχει ως εξής: 50-55 λίτρα στην κουζίνα (πλυντήρια πιάτων, βρύση κουζίνας), άλλα τόσα στο μπάνιο (ντουζιέρα, βρύση μπάνιου), καθώς και 40-45 λίτρα μόνο για το καζανάκι της τουαλέτας!
Με λίγες, απλές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούμε να εξοικονομήσουμε πάνω από το μισό της ποσότητας που ξοδεύουμε για την χρήση ενός νοικοκυριού.
Τρία είναι τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όλοι για την πιο ορθολογική διανομή του νερού.

ορθολογική διανομή νερού

Καταρχήν, πρέπει να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού για τυχόν διαρροές. Γνωρίζατε ότι μια βρύση που στάζει χάνει 10 λίτρα νερού περίπου την βδομάδα; Δεν νομίζω, αλλιώς δεν θα τεμπελιάζατε να της φτιάξετε. Και μην μου πείτε ότι είναι δύσκολο ή ότι δεν πιάνουν τα χέρια σας, δεν θα σας πιστέψω. Διότι η λύση είναι πολύ απλή, λίγο σφίξιμο παραπάνω. Αν αυτό πάλι σας φαίνεται παιχνιδάκι, τότε ο πεντάλεπτος (και πολύ λέω) έλεγχος γενικά σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις τους σπιτιού (μέσα και έξω) θα σας φανεί ακόμα πιο εύκολο. «Χαραμίστε» πέντε λεπτά από τον “πολύτιμο” χρόνο σας, μια φορά τον μήνα και κάποιοι στο μέλλον θα σας ευγνωμονούν για αυτό. Γιατί για εκείνους το νερό θα είναι πιο πολύτιμο, από τον χρόνο.

μην ποτίζετε με το λάστιχο

Έπειτα, περιορισμός στην χρήση του λάστιχου που χρησιμοποιούμε για το πότισμα περιβολιών με κηπευτικά, πλύσιμο αυλών, μπαλκονιών, αυτοκινήτων και πεζοδρομίων. Τέρμα, το τρεχάμενο νερό στα αυλάκια επί ώρες ενώ εσείς κάνετε άλλες δουλειές μέσα στο σπίτι. Βρείτε χρόνο να ποτίσετε την αυλή σας (ή τα περιβόλια με τα κηπευτικά σας), αλλιώς αν δεν έχετε, ο χρονοδιακόπτης θα σας λύσει τα χέρια. Έτσι και θα εξοικονομείτε χρήματα αλλά και νερό. Τέρμα επίσης και το πλύσιμο αυτοκινήτου επί 3 ώρες έξω στην αυλή. ΜΗΝ αφήνετε επί ώρες να τρέχει το νερό ενώ εσείς σαπουνίζετε το αμάξι με την πρόφαση ότι αφήνεται ανοιχτή την βρύση για να ποτίσετε τα λουλούδια, ενώ πολύ καλά ξέρουμε όλοι, ότι εκεί που πετάξατε το λάστιχο δεν καταλήγει στα λουλούδια αλλά στο τσιμέντο και τρέχει άσκοπα το νερό. Καθώς και περιορισμός στο πλύσιμο αυλών και μπαλκονιών, καλύτερα να πάρετε μια σκούπα για να τα καθαρίστε, και αφήστε την πρόφαση τώρα το καλοκαίρι «για να δροσίσει λίγο» δεν πιάνει σας το λέω.Για να κλείσουμε την τριλογία. Τέλος στην αλόγιστη σπατάλη νερού στο νοικοκυριό και την ατομική καθαριότητα καθενός μας. Αν δεν έχετε ακούσει για τα ειδικά φίλτρα νερού που σας βοηθάνε στην καθαριότητα, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων και νερού, τότε είστε κάπως πίσω. Η λύση είναι αυτή όσον αφορά τα νοικοκυριά και την συστήνω ανεπιφύλακτα. Όσο για την ατομική μας καθαριότητα, κλείνουμε και το ντουζ όταν κάνουμε μπάνιο, δεν είμαστε και η Κλεοπάτρα.

Αν ακολουθούσαν αυτές τις 3 απλές συμβουλές 2 στους 10 ανθρώπους, ο κόσμος μας θα ήταν πιο γεμάτος από καθαρό, πόσιμο, νερό. Αλλά, δυστυχώς, η αχαριστία του ανθρώπου για τα αγαθά που μας έχει προσφέρει απλόχερα η φύση είναι μέγιστη, και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Για αυτό όπως ανέφερα και νωρίτερα για να έχουμε, πρέπει να προσέχουμε, κάντε αυτά τα 3 απλά πράγματα, έτσι θα βοηθήσουμε όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας.
Εγώ τα έκανα, εσύ ακόμα;

Στο επόμενο άρθρο θα σας πούμε 10+ απλούς τρόπους για να περιορίσετε την σπατάλη μέσα στο σπίτι σας

Primato Hellas, Φίλτρα Νερού, Γρηγορίου Ε' 34, περιοχή Βούλγαρη, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση συνόλου ή μέρους του άρθρου χωρίς την έγκριση της Primato Hellas.

Σε αυτό το λινκ http://www.primato.gr/proionta/filtra-nerou/ μπορείτε να δείτε το σύνολο των προϊόντων επεξεργασίας νερού που διαθέτουμε.

Άλλα προϊόντα

  1. Μπαταρίες κουζίνας τρίοδες

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις

Γράψτε μία κριτική

Τελευταία Άρθρα Τελευταία Άρθρα

Γιώργος Μαργιώλος

Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.

Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.

Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.