Κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πότε ανακαλύφθηκαν οι ιδιότητες του άνθρακα. Πάει πίσω στο χρόνο τόσο πολύ που οι επιστήμονες δεν μπορούν να ορίσουν χρονολογικά την περίοδο που άρχισαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν πρώτη φορά τον άνθρακα.
Ο άνθρακας στο πέρασμα του χρόνου
Ξέρουμε όμως τα εξής: Ότι οι αρχαίοι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τον άνθρακα για να εξυγιάνουν το πόσιμο νερό και οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν από το 1500 π.Χ. για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό τους.
Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, χρησιμοποιούσε συχνά άνθρακα στις θεραπείες του.
Πότε έγινε γνωστός στον κόσμο
Ένας γάλλος χημικός, ο PierreFleurusTouery, πίστευε τόσο πολύ στις ιδιότητες του άνθρακα, που το 1831 ήπιε μπροστά στους σαστισμένους συναδέλφους του στη Γαλλική Ιατρική Ακαδημία (FrenchAcademyofMedicine) στρυχνίνη 10 φορές πάνω από το όριο της θανατηφόρας δόσης.
Δεν έπαθε τίποτα κακό από το περίεργο αυτό πείραμα. Εξήγησε όμως στους συναδέλφους του ότι είχε πιει προηγουμένως περίπου 15 γραμμάρια άνθρακα, ο οποίος δέσμευσε το δηλητήριο.
Ο άνθρακας είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Είναι στην ουσία μία λεπτή, άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη σκόνη. Μπορούμε να παράγουμε άνθρακα από τύρφη, μπαμπού, κάρβουνο, ξύλο, πριονίδι, φλοιό καρύδας, πυρήνες ελιάς αλλά και από πετρέλαιο.
Ο ενεργός άνθρακας είναι παρόμοιος με τον απλό άνθρακα. Η βασική διαφορά τους είναι ότι ο ενεργός άνθρακας έχει διαφορετικό τρόπο επεξεργασίας καθώς για να παραχθεί πρέπει να θερμαίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε κενό αέρα. Έτσι αποκτά μία εξαιρετικά πορώδη επιφάνεια. Οι μικροσκοπικές αυτές τρύπες (πόροι), μπορούν να αυξήσουν το εμβαδόν της επιφάνειας του άνθρακα από 500 έως 1500 m2/gr.
Έτσι δεσμεύει διάφορες ουσίες που έρχονται σε επαφή με αυτόν, σε υγρή ή και αέρια μορφή και σε ποσότητες πολλαπλάσιες από το βάρος του. Ένα κυβικό εκατοστό ενεργού άνθρακα έχει το ίδιο εμβαδόν με μια επιφάνεια 50,000 τετραγωνικών μέτρων.
Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει σκόνη ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιφάνεια απορρόφησης.
Χρησιμότητα
Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται ως προσροφητικό υλικό διήθησης σε διάφορες εφαρμογές: Αντιασφυξιογόνες μάσκες, καθαρισμός νερού, απορροφητήρες κουζίνας, απορρόφηση τοξινών (στην Ιατρική), δηλητηρίων ή και αερίων από ένα πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε συστήματα επεξεργασίας νερού, φάρμακα, εξαγνισμό διαφόρων ουσιών, καταλύτες αυτοκινήτων κτλ.
Η βασική του χρήση όμως είναι ως μέσο φίλτρανσης κι επεξεργασίας νερού. Στα φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα, συναντάμε τόσο τον κοκκώδη (κονιορτοποιημένο) ενεργό άνθρακα όσο και τον συμπαγή ενεργό άνθρακα. Ο συμπαγής άνθρακας έχει ελαφρώς μικρότερη επιφάνεια απορρόφησης σε σχέση με τον κοκκώδη, κερδίζει όμως στην μηχανική φίλτρανση. Επειδή είναι συμπαγής, φιλτράρει μηχανικά το νερό από μεγαλύτερα σωματίδια (σκόνη, βρωμιές, σκουριά, πετραδάκια κτλ).
Η βελτιστοποίηση ενός φίλτρου ενεργού άνθρακα εξαρτάται από διάφορους παράγονες:
1. Το μέγεθος των πόρων και το πώς αυτοί κατανέμονται. Αυτό εξαρτάται από την πηγή του άνθρακα και τον τρόπο που επεξεργάστηκε. Στην ουσία έχει να κάνει με την ποιότητα του εργοστασίου και η ποιότητα των πρώτων υλών. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα μπορεί οπτικά να φαίνονται πανομοιότυπα, η ποιότητα όμως κατασκευής επηρρεάζει πάρα πολύ το φιλτράρισμα του νερού.
2. Η απορρόφηση τείνει να αυξάνεται όσο μειώνεται η θερμοκρασία και το PH. Τα φίλτρα ενεργού άνθρακα πρέπει να τοποθετούνται στην κρύα παροχή νερού. Έτσι βελτιστοποιείται η απόδοσή τους, δεν χαλάνε και αντέχουν περισσότερο.
3. Ο ρυθμός ροής επηρεάζει και αυτός την αποτελεσματικότητα ενός φίλτρου ενεργού άνθρακα. Οι τοξικές ουσίες απομακρύνονται πιο αποτελεσματικά όταν έρχονται σε επαφή με τον άνθρακα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στην ουσία, όσο πιο αργά περνάει το νερό από το φίλτρο άνθρακα, τόσο καλύτερα θα φιλτραριστεί το νερό.
Ο άνθρακας «αποθηκεύει» τις τοξικές ουσίες στις τρύπες (πόρους) του, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή «μπουκώνει» και χρειάζεται αντικατάσταση. Όλοι οι κατασκευαστές φίλτρων προτείνουν αλλαγή φίλτρων τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για λόγους ασφάλειας.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία επεξεργασίας νερού έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που υπάρχουν πλέον στην αγορά φίλτρα ενεργού άνθρακα με ζεόλιθο. Ο Ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης που, λόγω της ιδιαίτερης χημικής ιδιότητάς του, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία επεξεργασίας νερού, την προστασία του περιβάλλοντος, τις καλλιέργειες, τη γεωργία κ.α.. Ονομάστηκε έτσι το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Άξελ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε ότι με την ταχεία θέρμανση στιλβίτη παράγεται μεγάλη ποσότητα ατμού από νερό το οποίο είχε απορροφηθεί από το υλικό. Έτσι ονομάσε αυτό το υλικό "ζεόλιθος", από το «ζέω» (βράζω) και «λίθος».
Περιέχει σημαντική ποσότητα κλινοπτιλόλιθου και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην πυρηνική επανεξεργασία, καθώς μπορεί να καθαρίσει τα πυρηνικά απόβλητα που περιέχουν ραδιενεργά ισότοπα. Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του είναι η ικανότητα να δεσμεύει και να εξαλείφει βαρέα μέταλλα όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, αλουμίνιο και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα.
Τα πιο γνωστά φίλτρα αυτής της κατηγορίας είναι της αμερικάνικης εταιρίας Ceramic Filters Company Inc.
Δείτε τον οδηγό μας σχετικά με τα κόστη των φίλτρων νερού ανά κατηγορία.
Primato φίλτρα νερού βρύσης - Torayvino mk2 - Ρωσικά φίλτρα νερού -
Καταστήματα με φίλτρα νερού:
Η Primato εξειδικεύεται στα οικιακά φίλτρα νερού, οπότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί για ό,τι χρειαστείτε.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.