Και ποιος δεν διψάει. Όλοι μας, καθημερινά. Όμως τι μας κάνει να διψάμε και πως το εκλαμβάνει ο οργανισμός;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ταυτίσει την δίψα με το αλάτι. Σε προηγούμενο άρθρο εξηγήσαμε αναλυτικά για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μας την προκαλεί. Η δίψα στον οργανισμό μας ελέγχεται από πολλά διαφορετικά σημάδια, και κατ’ επέκταση και από πολλούς διάφορους μηχανισμούς.
Εκτός από το αλάτι, η ζάχαρη είναι ένας ακόμη παράγοντας. Όταν καταναλώνουμε κάποιο γλυκό που περιέχει πολύ ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες ή κάποιο άλλο είδος υδατανθράκων, αργά ή γρήγορα διψάμε. Αυτό οφείλεται γιατί αυξάνονται στο αίμα τα επίπεδα της γλυκόζης. Τα οποία, αν αυξηθούν κατά πολύ, τότε οι μηχανισμοί που ελέγχουν την δίψα μας δημιουργούν την έντονη επιθυμία κατάποσης νερού. Η γλυκόζη, για να διασπαστεί, χρειάζεται νερό, το οποίο αντλείται από τα κύτταρα του οργανισμού μας. Τα κύτταρα αυτά, χρόνο με τον χρόνο έχουν έλλειψη νερού, με αποτέλεσμα να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο και αυτός με την σειρά του να μας ειδοποιεί ότι διψάμε.Το νερό που απέβαλλαν όμως είναι αναγκαίο να τα αναπληρώσουν για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας, για αυτό και πίνουμε νερό.
Επίσης, το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση κάποια μεγάλης ποσότητας ουσιών στο αίμα.
Το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται να έχει μια ισορροπία συστατικών μέσα του, όταν όμως κάποια από αυτά τα συστατικά λείπει ο οργανισμός παραπονιέται με τον τρόπο του. Και ποιος είναι αυτός; Θα το ξαναπώ ακόμη μια φορά και γίνομαι κουραστική μα, με το να διψάμε...
Προηγουμένως σας ανέφερα για κάποιους μηχανισμούς που ελέγχουν την ποσότητα του νερού που έχουμε στον οργανισμό μας. Τα νεφρά, είναι ένας μηχανισμός. Όταν είναι υπερβολική, ενεργοποιεί την ούρηση, ενώ από την άλλη μεριά όταν υπάρχει έλλειψη, ειδοποιεί τον εγκέφαλο ότι διψάμε. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτός, αλλά ένας από αυτούς.
Το φαινόμενο της δίψας δεν προκαλείται μόνο από αυτό. Επίσης προκαλείται και από συνδυασμό διάφορων καταστάσεων που γίνονται στον οργανισμό μας. Όπως τη γυμναστική. Είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά. Όταν γυμνάζουμε το σώμα μας, οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται και οι μύες εργάζονται εντατικά. Με αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας να ανεβάζει θερμοκρασία. Έτσι, ενεργοποιείται το σύστημα ψύξης, που δεν είναι άλλο από τον ιδρώτα. Όταν ιδρώνουμε, από τους πόρους του δέρματος βγαίνει νερό και άλατα, τα οποία όταν εξατμιστούν θα μας δροσίσουν. Αλλά με αυτό έχουμε απώλειες νερού, οι οποίες εντοπίζονται από τα νεφρά μας. Ανάλογα με την ένταση και το πόση ώρα κάνουμε γυμναστική και την απώλεια νερού που θα έχουμε εξαρτάται το πόσο πολύ θα διψάσουμε.
Αν πριν από την γυμναστική είχαμε ήδη ελαφρά απώλεια υγρών, είτε γιατί βιαζόμασταν να πάμε στο γυμναστήριο ή ανεβαίνουμε σκάλες, τότε διψάμε κατά την διάρκεια της γυμναστικής. Ειδάλλως, αν έχουμε πιει νερό πριν την γυμναστική, επομένως έχουμε αποθέματα, τότε αντέχουμε και διψάμε μετά. Και επειδή ο οργανισμός ανέβασε θερμοκρασία, τρέχουμε στην κουζίνα βάζοντας νερό από το ειδικό φίλτρο νερού που έχουμε. Γιατί ως γνωστόν πάνω από όλα το νερό που πρέπει να βάζουμε στο σώμα μας πρέπει να είναι καθαρό και αυτό γίνεται μόνο με τα ειδικά φίλτρα νερού που καθαρίζουν και προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα.
Οι παράγοντες που μας κάνουν να διψάμε είναι πολλοί. Το θέμα είναι να μην παραλείπουμε να πιούμε το νερό που μας αναλογεί και χρειάζεται το σώμα μας, γιατί οι κίνδυνοι λόγω έλλειψης νερού είναι μεγάλοι και η υγεία μας πάνω από όλα!
Primato Hellas, ΦΙΛΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, Γρηγορίου Ε' 34, ΤΚ 54248, Θεσσαλονίκη, 2310 383 588
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή συνόλου αυτού του άρθρου χωρίς την έγκριση της Primato Hellas.
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.