Δίκτυο Ύδρευσης Αθήνα - Οδηγός: Το δίκτυο ύδρευσης στην Αθήνα είναι ένα σύνθετο σύστημα που παρέχει καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό σε εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες καθημερινά. Το σύστημα βασίζεται σε έναν συνδυασμό πηγών επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, καθώς και σε ένα δίκτυο αγωγών, αντλιών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας, για να διασφαλίσει ότι το νερό που παραδίδεται σε σπίτια και επιχειρήσεις είναι της υψηλότερης ποιότητας.
Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, έχει μακρά ιστορία στη διαχείριση της υδροδότησης, που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Μάλιστα, η πόλη πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά, η οποία λέγεται ότι έδωσε στην πόλη την πρώτη της πηγή νερού – ένα πηγάδι στον λόφο της Ακρόπολης. Σήμερα, το δίκτυο ύδρευσης στην Αθήνα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Αθηνών (ΕΥΔΑΠ), η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, διανομή και επεξεργασία του νερού στην πόλη και τις γύρω περιοχές.
Το δίκτυο ύδρευσης της Αθήνας αποτελείται από δύο κύριες πηγές νερού: τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα. Οι πηγές επιφανειακών υδάτων περιλαμβάνουν την τεχνητή λίμνη Μαραθώνα, τη φυσική λίμνη Υλίκη και τον ποταμό Μόρνο. Αυτές οι πηγές συμπληρώνονται από πηγές υπόγειων υδάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν πηγάδια που βρίσκονται σε όλη την περιοχή.
Το νερό από αυτές τις πηγές μεταφέρεται σε μια σειρά από εγκαταστάσεις επεξεργασίας, όπου υποβάλλεται σε μια σειρά από διαδικασίες επεξεργασίας για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Η διαδικασία επεξεργασίας περιλαμβάνει πολλά στάδια, συμπεριλαμβανομένης της πήξης, της κροκίδωσης, της καθίζησης, της διήθησης και της απολύμανσης. Στην πήξη, χημικές ουσίες προστίθενται στο νερό για να κάνουν τις ακαθαρσίες να συσσωρευτούν μεταξύ τους. Η κροκίδωση περιλαμβάνει την απαλή ανάδευση του νερού για την προώθηση του σχηματισμού μεγαλύτερων σωματιδίων. Κατά την καθίζηση, τα σωματίδια κατακάθονται στον πυθμένα μιας δεξαμενής, επιτρέποντας την απομάκρυνση του καθαρότερου νερού. Το φιλτράρισμα περιλαμβάνει τη διέλευση του νερού μέσω μιας σειράς φίλτρων, τα οποία απομακρύνουν τυχόν εναπομείνασες ακαθαρσίες. Τέλος, η απολύμανση περιλαμβάνει την προσθήκη χημικών ουσιών, όπως το χλώριο, για να σκοτωθούν τυχόν εναπομείναντα βακτήρια ή ιούς.
Μετά την επεξεργασία του νερού, μεταφέρεται μέσω ενός δικτύου αγωγών και αντλιών σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την πόλη. Το δίκτυο χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες πίεσης, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση μιας σταθερής πίεσης νερού σε όλο το σύστημα. Το δίκτυο περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από δεξαμενές αποθήκευσης, οι οποίες συμβάλλουν στην εξασφάλιση αξιόπιστης παροχής νερού κατά τις περιόδους αιχμής ζήτησης.
Η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης της Αθήνας ξεκίνησε από το 1926, και το συνολικό μήκος του είναι 9.500 χλμ.
Παρά τις προσπάθειες της ΕΥΔΑΠ να παρέχει καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό στους κατοίκους, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ηλικία των υποδομών, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις χρονολογείται από έναν αιώνα. Πολλοί από τους σωλήνες του συστήματος είναι κατασκευασμένοι από ξεπερασμένα υλικά, όπως ο μόλυβδος και ο αμίαντος, τα οποία μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία εάν αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Η ΕΥΔΑΠ εργάζεται για την αντικατάσταση αυτών των σωλήνων με πιο σύγχρονα υλικά, αλλά η διαδικασία είναι αργή και δαπανηρή.
Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το δίκτυο ύδρευσης στην Αθήνα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα μοτίβα βροχοπτώσεων γίνονται λιγότερο προβλέψιμα, το σύστημα παροχής νερού μπορεί να επηρεαστεί από ξηρασίες ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η ΕΥΔΑΠ έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της ζήτησης, όπως η προώθηση της χρήσης τουαλετών και ντουζιέρας χαμηλής ροής και η παροχή κινήτρων στους κατοίκους που εγκαθιστούν συσκευές εξοικονόμησης νερού.
Συνολικά, το δίκτυο ύδρευσης στην Αθήνα είναι ένα σύνθετο και σημαντικό σύστημα που παίζει ζωτικό ρόλο στην καθημερινή ζωή εκατομμυρίων κατοίκων και επισκεπτών. Ενώ υπάρχουν προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα, η ΕΥΔΑΠ εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι το νερό που παραδίδεται σε σπίτια και επιχειρήσεις είναι της υψηλότερης ποιότητας και καλύπτει τις ανάγκες της κοινότητας. Καθώς η πόλη συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αναπτύσσεται, θα είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι επενδύσεις στις υποδομές και τις τεχνολογίες που απαιτούνται για τη διατήρηση ενός αξιόπιστου και βιώσιμου συστήματος ύδρευσης.
Δείτε κάποια φίλτρα νερού ιδανικά για την πόλη της Αθήνας:
Δείτε όλα τα φίλτρα νερού της Primato Hellas.
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.