Καλωσορίσατε στο άρθρο-οδηγό μας για εσάς που σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο ρωσικό φίλτρο νερού με αραγωνίτη για το σπίτι σας. Αρχικά, ας δούμε τι είναι αυτός ο αραγωνίτης.
Ο αραγωνίτης παίρνει το όνομά του από την Ισπανική πόλη Molina de Aragon και είναι ένα ανθρακικό ορυκτό, μία από τις τρεις πιο κοινές κρυσταλλικές μορφές ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3) που απαντώνται στη φύση. Οι άλλες μορφές είναι τα ορυκτά ασβεστίτης και βατερίτης. Σχηματίζεται από βιολογικές και φυσικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των βροχοπτώσεων από θαλάσσια και γλυκά νερά. Ο αραγωνίτης είναι ένα πολύμορφο του ασβεστίτη, που σημαίνει ότι έχει την ίδια χημεία με τον ασβεστίτη, αλλά έχει διαφορετική δομή, και το πιο σημαντικό, διαφορετική συμμετρία και σχήματα κρυστάλλου. Ο αραγωνίτης σχηματίζεται σε αποθέσεις θερμών πηγών και θερμοπίδακων - γκέιζερ (geyser), σε σταλακτίτες και ωολίθους στους θαλάσσιους πυθμένες και μετατρέπεται σταδιακά σε ασβεστίτη. Οι θερμοπίδακες ονομάζονται και geyser, από την ονομασία του μεγαλύτερου θερμοπίδακα στην Ισλανδία που μεταφράζεται ως «αναβλύζων με ορμή» στην τοπική γλώσσα.
Ο αραγωνίτης θεωρείται απαραίτητος στα ενυδρεία καθώς βοηθάει στην αναπαραγωγή των συνθηκών των υφάλων. Επίσης προσπαθεί να διατηρεί το pH του νερού κοντά στο φυσικό του επίπεδο ώστε να αποτρέπεται η διάλυση του βιογενούς ανθρακικού ασβεστίου.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία για την απομάκρυνση ρύπων όπως ο ψευδάργυρος, το κοβάλτιο και ο μόλυβδος από μολυσμένα λύματα. Μία ακόμη χρήση του είναι η μείωση της σκληρότητας του νερού. Υπάρχουν στο εμπόριο φίλτρα ενεργού άνθρακα που περιέχουν αραγωνίτη καθώς και ρητίνη ανταλλαγής ιόντων. Τα φίλτρα αυτά χρησιμοποιούν τον αραγωνίτη ως φίλτρο προσρόφησης, όπου η σκληρή και συμπυκνωμένη επιφάνειά του δεν επιτρέπει στα στερεά και σε κάποιες βλαβερές ουσίες να διαπεράσουν το φίλτρο. Αφού το νερό περάσει την στρώση από αραγωνίτη, τότε ο ενεργός άνθρακας και η ρητίνη ανταλλαγής ιόντων αναλαμβάνουν να απομακρύνουν από το νερό τις βλαβερές ουσίες. Συνδυαστικά έχουν ένα καλό αποτέλεσμα στο κοινό νερό του δικτύου των πόλεων της Ελλάδας. Τα οφέλη του ενεργού άνθρακα στη μείωση του χλωρίου αλλά και οι ιδιότητες των ρητινών ανταλλαγής ιόντων στην μείωση των αλάτων είναι γνωστά.
Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα ορυκτά για την επεξεργασία νερού. Η επιστημονική κοινότητα όμως συνεχίζει να πειραματίζεται και να δοκιμάζει διάφορα ορυκτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην επεξεργασία του νερού και των λυμάτων. Εδώ και χρόνια όμως κυκλοφορούν φίλτρα νερού ενεργού άνθρακα που «δένονται» με ζεόλιθους ηφαιστειακής προέλευσης.
Ο Ζεόλιθος είναι ένα ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης που, λόγω της ιδιαίτερης χημικής ιδιότητάς του, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία επεξεργασίας νερού, την προστασία του περιβάλλοντος, τις καλλιέργειες, τη γεωργία κ.α. Ονομάστηκε έτσι το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Άξελ Κρόνστεντ, ο οποίος παρατήρησε ότι με την ταχεία θέρμανση στιλβίτη παράγεται μεγάλη ποσότητα ατμού από το νερό που είχε απορροφηθεί από το υλικό. Έτσι ονόμασε αυτό το υλικό ζεόλιθος, από το ζέω (βράζω) και τον λίθο. Οι ζεόλιθοι υπάρχουν σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως όμως βρίσκονται σε περιοχές με ηφαιστειογενή δραστηριότητα, όπως πχ στην Ελλάδα. Λόγω της μοριακής δομής τους, εμφανίζουν πολύ υψηλή ικανότητα ανταλλαγής ιόντων και ρυθμίζουν προς το ουδέτερο το PH των υδάτων και των εδαφών. Αυτός είναι κι ένας λόγος που οι ζεόλιθοι χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην γεωργία. Σκεφθείτε ότι λειτουργούν ως ένα «μοριακό κόσκινο» το οποίο κρατάει βαρέα μέταλλα, τοξίνες, ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι από τα ελάχιστα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στη φύση.
Οι ζεόλιθοι χρησιμοποιούνται ευρέως σε οικιακές και βιομηχανικές συσκευές επεξεργασίας νερού, λόγω της ικανότητάς τους στην ανταλλαγή ιόντων. Στη χημεία, οι ζεόλιθοι χρησιμοποιούνται ως διαχωριστές μορίων. Χρησιμοποιούνται επίσης στη βιομηχανία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις ιχθυοκαλλιέργειες, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι ζεόλιθοι χρησιμοποιούνται και στην ιατρική. Σαν υλικό, είναι απόλυτα ασφαλές για τον άνθρωπο και βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, γιαυτό και πλέον κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα με ζεόλιθο όπως πχ χάπια με ζεόλιθο που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο της γειτονιάς σας.
Οι ζεόλιθοι περιέχουν σημαντική ποσότητα κλινοπτιλόλιθου που χρησιμεύει στην πυρηνική επεξεργασία, καθώς μπορεί να καθαρίσει τα πυρηνικά απόβλητα που περιέχουν ραδιενεργά ισότοπα. Μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των ζεόλιθων είναι η ικανότητα να δεσμεύουν και να εξαλείφουν βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο, το αλουμίνιο και ο σίδηρος, χωρίς να αφαιρούν τα καλά ιόντα και μέταλλα. Οι ζεόλιθοι παγιδεύουν τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου και απελευθερώνουν ιόντα νατρίου στη θέση τους, οπότε με αυτά τα φίλτρα νερού το νερό σας γίνεται πιο μαλακό και πλουσιότερο σε νάτριο.
Το μόνο μέσο φίλτρανσης που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στον κόσμο και χρησιμοποιεί ενεργό άνθρακα σε συνδυασμό με ζεόλιθους είναι το φίλτρο Aquametix® που είναι ένας πατενταρισμένος συνδυασμός δύο ειδών ενεργού άνθρακα με Ζεόλιθους. Οι Ζεόλιθοι ενώνονται με τον ενεργό άνθρακα με ειδικά πολυμερή για να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά συμπαγές και πορώδες φίλτρο νερού. Το Aquametix μπορεί να κοπεί σε διάφορα μεγέθη για να ταιριάζει σε διάφορα φίλτρα νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Κατασκευάζεται στις ΗΠΑ με πρώτες ύλες των υψηλότερων FDA προδιαγραφών, τεχνολογιών αιχμής και αποδόσεων άνευ προηγουμένου από την Ceramics Filters Company Inc.. Είναι το μόνο συνδυαστικό φίλτρο που μειώνει το χλώριο, τα φθοριούχα, τον μόλυβδο, τα βαρέα μέταλλα, τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), τις ενώσεις φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα νιτρικά, το αρσενικό, το χρώμιο, τις χλωραμίνες, τα ζιζανιοκτόνα, το Glyphosate, τα τριαλογονομεθάνια, το MTBE, το αλουμίνιο, τον σίδηρο, τον υδράργυρο, το νικέλιο, τον ψευδάργυρο, τα βιομηχανικά κατάλοιπα, τη θολότητα και έναν πολύ μεγάλο αριθμό με επικίνδυνα στοιχεία με ένα μόνο φυσίγγιο. Το Aquametix διαθέτει πάρα πολλές Αμερικάνικες κι Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις. Μάλιστα έχει πιστοποίηση από τον NSF που θεωρείται ο καλύτερος οργανισμός παγκοσμίως για την πιστοποίηση προϊόντων σχετικά με την φίλτρανση του νερού. Μπορείτε να αναζητήσετε στη σελίδα του NSF τα προϊόντα της εταιρίας, ψάχνοντας με το όνομα Ceramic Filters Company.
Το Aquametix βγαίνει σε:
Ο Γιώργος Μαργιώλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης. Μιλάει άριστα την αγγλική γλώσσα και (όχι τόσο άριστα) την γερμανική.
Έχει εκτελέσει καθήκοντα Project Manager στο τμήμα Μάρκετινγκ της Avery Dennison - Fastener Division στην Αγγλία. Εκεί, το βασικό του project ήταν να επαναπροωθήσει τα προϊόντα της εταιρίας σε νέες εφαρμογές ώστε να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο κόσμος ήταν πιο εξοικειωμένος με τα φίλτρα νερού, του γεννήθηκε η αγάπη για τα φίλτρα νερού που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνουν τη χρήση πλαστικών εμφιαλωμένων μπουκαλιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Από το 2008 και μετά, έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 άρθρα μοναδικού εκπαιδευτικού και ενημερωτικού περιεχομένου πάνω στα φίλτρα νερού και τις νέες τεχνολογίες επεξεργασίας νερού.
Κατά καιρούς, πανεπιστήμια και διδακτορικοί φοιτητές ζητούν να χρησιμοποιήσουν τα άρθρα του Γιώργου Μαργιώλου στις εργασίες τους λόγω της ποιότητας και μοναδικότητας τους.